A csernobili környezetben megelevenedő játékok már külön kategóriát képviselnek a korábban megjelent STALKER címek óta. A Chernobylte egy szintén ilyen próbálkozás, amit a The Farm 51 fejlesztőcsapatának köszönhetünk. A játékban egy fizikust alakítunk, akinek még a csernobili atomkatasztrófa idején eltűnt a barátnője. Mintegy 30 évvel később visszatérünk a helyszínre és próbáljuk megfejteni, hogy mi történt szerelmünkkel, Tatyana-val. Ez koránt sem lesz olyan egyszerű, hiszen a sugárzás és a stalkerek mellett még démonok is komoly veszélyt jelentenek számunkra, ebben az egyébként horrorisztikus túlélő játékban.

A Chernobylite helyszínei kisebb nyitott területekre lettek felosztva, amiket szabadon bejárhatunk és a küldetéseket is kedvünk szerint teljesíthetjük. Felszerelésünket képezi egy sugárzásmérő, ami egyben a környezet szkennelésére is szolgál. A sugárzó területeket jó lesz elkerülni az egészségünk védelme érdekében. A szkennerrel különféle növények és alkatrészek, na meg az ellenséges katonák helyét határozhatjuk meg. A növényekből gyógyszereket készíthetünk, még az alkatrészekből gépeket építhetünk a főhadiszállásunkon. Ezek segítségével akár házilag is készíthetünk majd lőszert fegyvereinkbe. A Chernobylite fegyverei között találunk pisztolyt, shotgunt és a jó öreg AK-47 is előkerül a védelmünkre. Ezekre szükségünk is lesz a védelmünk miatt, de nem mindig kell meghúzzuk a ravaszt.

Sokszor elosonhatunk a katonák háta mögött és hátulról támadva végezhetünk velük. Utunk során gyakran fogjuk hallani Tatyana szavait a fülünkben, amik segítségünkre lehetnek. Végül pedig az Unreal Engine 4 grafikus motornak és a fejlesztőcsapat helyszínen történő szkennelésének köszönhetően olyan látványban lehet részünk, hogy eláll a szavunk. A játék világa sokszor annyira részletes, hogy az már helyenként zavaró. Aki szerette a STALKER játékokat, annak valószínűleg a Chernobylite sem fog csalódást okozni egy kis lánykereséssel megfűszerezve.