A csernobili környezetben megelevenedő játékok már külön stílust képviselnek a korábban megjelent STALKER címek óta. A Chernobylte egy szintén ilyen próbálkozás, amit a The Farm 51 fejlesztőcsapatának köszönhetünk. A játékban egy fizikust alakítunk, akinek még a csernobili atomkatasztrófa idején eltűnt a barátnője. Mintegy 30 évvel később visszatérünk a helyszínre és próbáljuk megfejteni, hogy mi történt szerelmünkkel, Tatyana-val. Ez koránt sem lesz olyan egyszerű, hiszen a sugárzás és a stalkerek mellett még démonok is komoly veszélyt jelentenek számunkra, ebben az egyébként horror túlélő játékban.

A játék helyszínei kisebb nyitott területekre lettek felosztva, amiket szabadon bejárhatunk és a küldetéseket is kedvünk szerint teljesíthetjük. Felszerelésünket képezi egy sugárzásmérő, ami egyben a környezet szkennelésére is szolgál. A sugárzó területeket jó lesz elkerülni az egészségünk védelme érdekében. A szkennerrel különféle növények és alkatrészek, na meg az ellenséges katonák helyét határozhatjuk meg.

A növényekből gyógyszereket készíthetünk, még az alkatrészekből gépeket építhetünk a főhadiszállásunkon. Ezek segítségével akár házilag is készíthetünk majd lőszert fegyvereinkbe. A fegyverek között találunk pisztolyt, shotgunt és a jó öreg AK-47 is előkerül. Ezekre szükségünk is lesz a védelmünk miatt, de nem mindig kell meghúzzuk a ravaszt. Sokszor fogunk bujkálni, mert egyedül nem tudunk végezni az összes stalkerrel.

Utunk során gyakran fogjuk hallani Tatyana szavait a fülünkben, amik segítségünkre lehetnek. Végül pedig az Unreal Engine 4 grafikus motornak és a fejlesztőcsapat helyszínen történő szkennelésének köszönhetően olyan látványban lehet részünk, hogy a szavunk eláll. A grafika olyan részletes, hogy az már helyenként zavaró. Aki szerette a STALKER játékokat, annak valószínűleg a Chernobylite sem fog csalódást okozni egy kis lánykereséssel megfűszerezve.