A DayZ már klasszikusnak számít a gombamód szaporodó zombi túlélős játékok között, amit a Bohemia Interactive csapatának köszönhetünk, csak úgy mint az Arma játékokat. A DayZ is egy ArmA 2 mod-nak indult, még egy teljes játékká nőtte ki magát. A játékban egy hatalmas orosz térképet, a Chernarus-t járhatjuk be karakterünkkel belső vagy külső nézetben egyaránt. Mivel online játékról van szó, ezért nem csak mi és a zombik lesznek a térképen, hanem más játékosok is. Mindenki maga dönti el, hogy barátságos vagy ellenséges lesz a többiekkel. A DayZ játékot a térkép széléről kezdjük, ahol hamar élelem és víz után kell kutassunk. Erre megfelelő helyek a különböző épületek, már ha vannak a környékünkön.

Talán a szükségletek kielégítése a legnehezebb a DayZ világában, mert egy konzerv vagy csirke nem terem minden házban, alma viszont előfordul az almafák árnyékában. Vigyáznunk kell az egészségünkre is mivel megbetegedhetünk, eltörhetnek a végtagjaink és a zombik is össze-vissza karmolásznak bennünket. A sérüléseinket kötszerekkel gyógyíthatjuk meg és ha betegek vagyunk, gyógyszereket is szedhetünk, feltéve ha találunk. A húst célszerű sütve fogyasztani, amihez faágak és tűzgyújtó eszköz szükséges. A víz tisztább ha kútból vagy flakonból isszuk, a folyók és tavak vizéből fertőzéseket kaphatunk. Fontosak az önvédelmi eszközök is a DayZ világában, amik az ásótól kezdve a modern lőfegyverekig terjednek.

Sajnos a fegyverek sem kompletten szerezhetők meg, szinte minden fegyverbe más lőszer kell és külön aggathatók tele kiegészítőkkel. Ezeket nem könnyű megtalálni, viszont már főnyereménynek számít, amikor megtaláljuk más játékosok rejtekhelyét tele fegyverekkel és különféle tárgyakkal. Az éjszaka korom sötét és rejteget meglepetéseket, valamint fokozza a hangulatot a süvítő szél is. Végül pedig a DayZ tartalmaz még egy DLC térképet, ami a szintén orosz Livonia területet tartalmazza. Aki szereti a túlélős játékokat, mindenképpen tegyen egy próbát a DayZ-vel is.