Az Ether Saga Online egy vicces anime stílusú MMORPG játék, amelyet a kínai Perfect World készített még a fénykoruk idején. A játék mára már globálisan is csak privát szervereken játszható, anno valamit nagyon elrontottak a fejlesztők, de erre most nem térnék ki. Pedig egy olyan játékról van szó, ami számtalan lehetőséget és szórakozást kínált. Az Ether Saga világa több nagy és szabadon bejárható területen játszódik és minden fajnak van kezdő területe. A játékot itt is a karakter kreálással kezdjük, ahol négy faj és nyolc kaszt kapott helyet.

Mindegyikük birtokol egy vagy két elemet, ami meghatározza a képességeiket és amire nagy hangsúlyt fektet a játék. Kasztonként közel száz skillt szerezhetünk meg, amik gyönyörű formákban és színekben pompáznak az elemüknek megfelelően. Sőt a skillek még hatással is vannak egymásra, tehát egy víz elemű támadás hatékonyabb egy tűz elemű ellenféllel szemben. A skilleket nem pontozós módszerrel fejleszthetjük, hanem a mobok után kapott spirit pontokból tanulhatjuk meg. Egyes skillek tárgyként kezelhetőek és bármelyik kaszt használhatja őket.

A fegyverek és páncélok fejlesztése sem egyszerű, mivel akár hatféle módszerrel is erősíthetjük őket, gyakran a hozzájuk használatos köveket több másikból kell előállítani. A fejlesztés mértékétől függően pedig színes aurában tündökölhetünk. A másik nagy funkciója az Ether Saga MMORPG-nek a pet és mob rendszer. Több mint kétszáz többnyire vicces mob szelídíthető meg és állítható a mi oldalunkra. Az ekkor már petek szintén kasztokba vannak sorolva és található közöttük akár gyógyító típus is. Ha ez még nem volna elég, a legtöbb szörnytől szerezhetünk transform kártyákat, amikkel felvehetjük az alakjukat.

Ezzel szintén előnyt szerezhetünk a harcokban egy olyan szörnnyel szemben, ami ránk károsan hatna. A küldetésekben sokat kell harcolni, de akadnak ötletes feladatok is, mint amikor szélkerékké kell átváltozni, hogy segítsünk a malomnak. A fő funkciók mellett megtaláljuk a napi és időszakos eventeket, craftolhatunk, vannak dungeonok, PVP mód és akár háborúzhatunk is. Lehet ez a sok összetett funkció csak elriasztotta a későbbi játékosokat az Ether Saga világától, de éveken át sokan voltak rá kíváncsiak.