A Fate Kaleid Liner Prisma Illya című animével egy alternatív Fate Stay Night univerzumba csöppenhetünk és nem is akármilyen köntösben. Ugyanis az alap animét keresztezték egy poénosabb Magical Girl stílussal, így viszont nem egy mézes-mázos történetet kapunk. A főszereplő pedig nem lehet más, mint a jól ismert kis Illyasviel von Einzbern. Történetünk kezdetén Rin és Luvia azért érkeznek Japánba, hogy begyűjtsék a hétféle osztálykártyákat, amelyek egy-egy ősi harcos lelkét rejtik magukban.

Mivel a két lány folyton civakodik és így képtelenek együtt dolgozni, ezért személyiséggel ellátott varázspálcáik más mestereket kénytelenek keresni. Illya-t éppen fürdőzés közben kapja el Ruby, Sapphire pedig egy Miyu nevű lányt talál magának. Ezek után Rin és Luvia már csak segédek lehetnek a kártyák utáni vadászatban. A lányok megkapják a kiképzést, miszerint nekik kell begyűjteni a kártyákat, de előtte meg kell küzdeniük az ősi harcosokkal.

A megszerzett kártyák aztán a lányokat fogják szolgálni és fel is használhatják őket a harcokban. Érdekes látvány lesz látni Illya-t mint Magical Girl és keresztezve Archer képességeivel. Továbbá akik a Fate Stay Night-ben a jó oldalon álltak, azok most az ellenség oldalán fognak harcolni. Ilyen lesz Saber is, aki fekete páncélban és szemfedőben fog megjelenni, elég kemény ellenfélként.

A harcjelenetek igen látványosak és pörgősek, ilyen téren nem fogunk unatkozni. A harcok mellett jut idő a hétköznapokra is, betekintést nyerhetünk Illya iskolás napjaiba és megismerkedhetünk a családjával is. Aki szereti a Fate Stay Night címeket és kipróbálná egy poénos, de komoly Magical Girl formájában, az mindenképpen tegyen egy próbát az animével. Ha pedig ez nem volna elég, készültek az animéhez további évadok és egyéb kiegészítő részek is.