A Monolith csapatának olyan játékokat köszönhetünk, mint a Blood II vagy a Condemned, de talán a legsikeresebb alkotásuk a F.E.A.R. széria lett. A F.E.A.R. egy belső nézetes, horror lövöldözős játék, ami nem éppen egyszerű történettel rendelkezik. Dióhéjban összefoglalva az első részt, a F.E.A.R. titkos katonai egység tagjaként fogunk telepatikusan irányított katonákra vadászni. Az élükön Paxton Fettel áll, aki egy természetfeletti képességekkel rendelkező lánytól, név szerint Alma Wade-től származik. A dolog azért érdekes, mert a lány már nem él, ezért kislány alakban fogja főhősünket kísérteni és tizedelni a katonákat is. Feladatunk tehát a fent említett nevek megállítása és Alma sötét múltjának a felfedése lesz.

A F.E.A.R. 2005-ben jelent meg és akkoriban nagyon modern grafikával rendelkezett. Dinamikus fények, árnyékok váltják egymást, a golyók lyukat vágnak a falba és akár le is pattannak egyes felületekről. Ami nem hétköznapi, az az ellenséges katonákat vezérlő AI. A katonák képesek egymást fedezni, megkerülni minket és észreveszik a hangunkat vagy a lámpánk fényét is. A helyszínek általában irodaházak, gyárépületek és alagsorok, ahol mindig sötét van és lehetőségünk adódhat megijedni mondjuk egy elsurranó árnyéktól. A sötétben nagy segítségünkre lesz lámpánk, ami persze gyakran lemerül, de gyorsan újra is töltődik. A hagyományos szilárd lövedékes gépfegyvereken kívül kézbe vehetünk néhány érdekességet is. Ilyen a hatalmas szeg lövedékes fegyver, lesz itt sugár fegyver ami a csontról lesüti a húst és kézi ágyúból sem lesz hiány.

Ezekre szükségünk lesz, mivel az ellenségeink között akadnak nem átlagos katonák is. Egyesek komoly páncéllal rendelkeznek, összeakadhatunk rakétákat ránk sorozó robotokkal és lesznek gyorsan mozgó, többnyire láthatatlan ellenfelek is. Nagy segítségünkre lesz idő lassító képességünk, amivel lelassíthatjuk ezen ellenfeleinket vagy könnyebben térhetünk ki a rakéták elől. A F.E.A.R. nagyon élvezetes fegyver csatákkal rendelkezik, viszont ezek kísérnek végig bennünket a teljes játék alatt, így kissé monoton lehet hosszú távon. A történet nem áll meg az első résszel, mivel kapott két DLC-t és két rész folytatást is. Ha késztetést érzel egy kis horror shooter játékhoz, akkor ne menj el a F.E.A.R. mellett.