Már több mint tíz éve annak, hogy az utolsó Half-Life játék, az Episode 2 megjelent és ezt követte egy nagy csend. Az új Half-Life játék bejelentése váratlanul történt és sok rajongó szeme felcsillant. Nem a várt Episode 3 vagy Half-Life 3 következett, hanem egy előzmény történet, még pedig a második résznek. Az új rész A Half-Life: Alyx címet kapta és sokunk bánatára csak VR headset-tel lehet játszani. A címből kiderült, hogy Gordon Freeman nőtársa, Alyx bőrébe bújhatunk ebben a VR játékban. A történet visszakalauzol bennünket a még épülő City17-be, amit a Combine faj elfoglalt.

Az utcákon hemzsegnek az idegen katonák és járműveik, amik elől bujkálnunk kell majd. Mivel egy VR játékról van szó, ezért a fejlesztők többféle irányítással készültek. Nem csak mozgással haladhatunk, hanem teleportálós módszerrel is képesek vagyunk fedezék mögé ugrani. Egy másik eszköz szintén segíti a játékot, ami nem más mint a gravitációs kesztyű. Ezzel a gravity gun elvén működő eszközzel odavonzhatjuk magunkhoz például a lőszereket.

Fegyverekből három modell kapott helyet a játékban, amik fejleszthetők is a nagyobb hatékonyságért cserébe. A fegyverek tárazása már élethű mozdulatokkal történik és nem csak egy automatikus animáció az R billentyű megnyomása után. A játék világa igyekszik követni a korábbi epizódokét, csak sokkal részletesebben. A tárgyak tényleg ott vannak a virtuális világban, leverhetjük a polcon heverő lomokat, felvehetjük és dobálhatjuk őket.

Előfordul, hogy dobozokat kell egymásra pakoljunk a továbbhaladásért vagy fejtörőket kell megoldjunk, mint a korábbi részek játékmenetében. Sajnos a Half-Life: Alyx-ot VR headset híján én sem próbálhattam ki, helyette maradtak a videók. Ugyan készülnek modok a játékhoz, amivel egér és billentyűzet segítségével játszhatunk, de az nem pótolja a VR headset funkcióit.