A pszichológiai horror játékok igen kedveltek a videojátékok piacán és sokszor kis indie csapatoknak köszönhetjük őket. Ezekre a játékokra inkább az ijesztegetés és a nyomasztó légkör a jellemző, a zombik, a gyomorforgató holttestek és az erőszakos jelenetek nem feltétlenül ide tartoznak. Többnyire csak sétálgatni és keresgélni kell a továbbjutáshoz szükséges tárgyakat, amik közepette történnek a paranormális jelenségek. Becsapódnak az ajtók, kopogásokat hallunk, villódznak a fények és nem ritkán maradunk sötétben is. Mindezek akkor jelennek meg, amikor nem számítunk rájuk, így hozzák ránk a frászt. Természetesen szellemek és kísértetek is feltűnnek akár egy ijesztő jumpscare képében. Ha ezek után is folytatnád az olvasgatást, akkor összeszedtem pár érdekes címet, hogy rád is a frászt hozzák akár már az első tíz percben.

Figyelem! A bejegyzés időnként frissül új címekkel!

Demonologist

A Demonologist egy egyszemélyesen és akár online kooperatív módban játszható horror játék, akárcsak a jól ismert Phasmophobia. Feladatunk meglátogatni egyedül vagy online társainkkal különféle kísértetek lakta épületeket és megfejteni, hogy milyen lénnyel van éppen dolgunk. Ezekhez szükségünk lesz különféle eszközökre, hogy megállapítsuk a lény tulajdonságait. Itt jönnek szóba az aktivitás mérők, hőmérők, különböző lámpák, lencsék, fényképezők, jegyzetfüzetek és így tovább. Nagyon résen kell lennünk, mert a kezdeti ijesztegetések után hamar az életünkre akar majd törni a ház lakója. Ez a játék már Unreal Engine 5 grafikus motorra épül, így a látvány sokkal realisztikusabb és ezzel együtt sokkal élvezhetőbb lesz. Ha tetszett a Phasmophobia, akkor a Demonologist még inkább be fog szippantani.

Crimson Snow

A Crimson Snow egy Karácsony este játszódó horror játék, melyben az ünnepi hangulat mellé valami sötét jelenlét is társul. Az estét barátnőnkkel Joyce-al akarjuk tölteni, de előtte meg kell látogassuk ex-barátnőnket egy különös házban. A házzal valami nagyon nincs rendben, a nyomasztó légkör egyből valami rosszat sejtet. Ahogy felfedező útra indulunk, volt párunk édesdeden szólogat bennünket és hamar rájövünk, hogy az életünkre akar törni. Mindeközben Joyce telefonhívásaiban megadott válaszokkal próbáljuk megmentei a saját és az ő életét is. Látszólag nem sok esélyünk van egy démoni lénnyel szemben, ezért gyakran el kell bújjunk az asztalok alá és szurkolni, hogy ne pont hozzánk nézzen be. Mindezek alatt pedig ki kell valamit agyaljunk, hogy megszabaduljunk üldözőnktől. Ha feldobnád éppen a Karácsonyodat, akkor vár a Crimson Snow.

The Suicide of Rachel Foster

A The Suicide of Rachel Foster nem igazán egy vérbeli horror játék, inkább csak horror elemekkel rendelkezik. A történetben egy Nicole nevű nőt alakítunk, aki hosszú évek után visszatér a családi hotelbe, ahol korábban élt. Itt nyomozást kezdünk Leonard és Rachel ügyében, miszerint a teherbe ejtett lány elvileg öngyilkos lett. Mivel odakint hóvihar dúl, ezért a hotelben ragadunk és állandó telefonos partnerünk egy ügynök ismerősünk lesz, aki segíteni próbál a rejtélyek megoldásában. A feladatunk tárgyakat és bizonyítékokat keresni, de olykor a generátort is vissza kell kapcsolnunk. A házban entitások híján csak az állandó nyomasztó hangok hozzák majd ránk a frászt, de azért egy jó kis szellemes rejtély kivizsgálása is bele fog férni a sztoriba. Ha félsz a horrortól, de szereted a horror elemeket, akkor a The Suicide of Rachel Foster lesz a te játékod.

Visage

A Visage horror játék története a 80-as évekre nyúlik vissza, ahol egy hatalmas elhagyatott házban fordulhatunk meg. Feladatunk kinyomozni, hogy mi történt a ház lakóival, mivel mindegyikük rejtélyes körülmények között távozott el. Külön sztorit kap a két szülő és lányuk Lucy is. A család hatalmas házában bolyongva kulcsokat és eszközöket kell keressünk a továbbjutáshoz. Valamint öngyújtókat a világításhoz és gyógyszereket az elmeállapotunk megtartásához. Szörnyűségeket élhetünk át a vérfagyasztó és nyomasztó házban, ahol nem ritkán becsukódnak az ajtók, villódznak a fények vagy lekapcsolódnak a villanyok. Hab a tortán, amikor megnyílik a fal, vagy elcsavarodik a folyosó, esetleg minden a fejére áll. Ezek mellett még segítséget sem kapunk, nekünk kell rájönni az éppen aktuális fejtörőkre is. A Így viszont a Visage sok órás rettegést kínál és szerintem nevezhetjük az egyik legjobbnak a horror játékok között.

Phantom Project

A Phantom Project egy kis indie csapat által fejlesztett horror játék, melyben egy kislány bőrébe bújva nyomozhatunk a természetfeletti jelenségek után. Ritkaság, hogy egy ilyen játékot külső nézetből szemlélhetünk, de most ez is adott. A helyszín egy éjszakai szanatórium, odakint vihar tombol, szóval minden adott a nyomasztó hangulathoz. Az épületben nem sok villany van, így egy szál gyertyával kell bóklásszunk a sötétben, mint a horror játékok többségében. Kapunk gyufákat is, mert ha félelmünkben seggre ülünk, akkor el fog aludni a gyertya. Továbbá süteményeket is gyűjthetünk, hogy az elmeállapotunkat javítsuk. Kicsit lelőve a poént elárulom, hogy egy paranormális képességekkel rendelkező cselédlánnyal állunk szemben. A grafikára nem lesz panaszunk és felüdülő hangzást nyújt karakterünk mezítlábas lépései, végre nem a hagyományos cipő kopogást hallhatjuk. A Phantom Project-et sajnos anyagi okok miatt nem folytatták, pedig igazán hangulatosra sikeredett ez a mindössze fél órás történet.

Hellseed

A Hellseed úgymond egy igazán para cím a horror játékok soraiban. Történetünk Olaszországba kalauzol el bennünket és egy pszichiátriai kórház eltűnt orvosai után fogunk nyomozni. A helyszínünk egy orvos háza, ami már önmagában nyomasztó. A félhomályban megjelenő fogkrémzöld falak és kopott csempék bőven elegek lennének a hangulathoz, de akkor még nem is történt semmi. Valami nagyon nincs rendben a házban, hangokat hallunk, tárgyak törnek össze és lekapcsolódnak a lámpák. Ilyen körülmények között kell keresgéljük a továbbjutáshoz szükséges kulcsokat és egyéb tárgyakat. Eközben rengeteg nyomot és rejtélyt fejthetünk meg, melyek felfedik az orvos és a sötét jelenlét kapcsolatát. Az entitás pedig gyakran az életünkre akar törni és fegyver híján csak a futás, majd a szekrénybe bújás marad. Ha kedveled a borzongást, akkor tegyél egy próbát a HELLSEED-el.

Summer of ’58

A Summer of ’58 történetében egy orosz gyermek táborban járunk, ahol információink szerint nyugtalan lelkek kísértenek. Feladatunk lesz utána járni és megfejteni a korábban történt borzalmas eseményeket. Amikor megérkezünk a táborba még nappal van és bár maradna mindig is az. Ahogy leszáll az éj, mindjárt megelevenedik az egyébként csendes ház. Mindenfelől lábnyomokat, kopogásokat hallunk, becsukódnak az ajtók és nem tudjuk mikor ugrik elénk valami egy jumpscare képében. A játék érdekessége, hogy alig néhány helyiségben kell bóklásszunk egy zseblámpával és egy éjjellátós kamerával. Végül is mindig az új dolgokat kell észre vennünk, így juthatunk tovább a történetben is. Egy igazi horror játék elevenedik meg a Summer of ’58 képében, ami sajnos nem túl hosszú, de jó párszor a frászt fogja ránk hozni.

Layers of Fear

A Layers of Fear egy viktoriánus kastélyban játszódik, ahol karakterünk egy híres festőt alakít, aki elitta az eszét és kicsit már meg is őrült. A feleségét szintén elveszítette, akiken az entitása kísérteni fog bennünket. A játék végül is egy séta szimulátor, ahol ajtókat nyitogatunk és fiókokat húzunk a továbbjutásért. A kastély folyamatosan változik, akár már csak egy körbe nézés után más szobát találunk magunk mögött. Néhol összefutunk kisebb fejtörőkkel, de szerencsére nem okoznak gondot. Annál több jumpscare hozza ránk a frászt, amikor agresszívan lerepülnek a könyvek a polcról, leesik egy kép a falról vagy a halott feleség ijeszteget bennünket. Eközben mi is egy képen dolgozunk és a végeredmény meglepő lesz. Ha szereted a pszichológiai horror játékokat, tegyél egy próbát a Layer os Fear-el is.

Layers of Fear 2

A Layers of Fear 2 ezennel mellőzi a korabeli viktoriánus kastélyt és a festményeket, helyette egy másik érdekes helyre invitál bennünket. Egy női filmcsillagot alakítunk, akit egy különös szerep eljátszására kértek fel. A helyszín egy látszólag üres hajó, de ahogy kilépünk a kabinunk ajtaján, lassan megelevenedik a környezetünk. Először csak ajtót csukódnak be, majd bábuk jelennek meg a legváratlanabb pillanatokban. A helyszínekben visszaköszön a mozi hangulata és a változatosabbnál változatosabb helyszínek. Többnyire csak sétálnunk kell és jegyzeteket olvasgatni, de előfordulnak igen ötletes fejtörők is. Itt még a falra vetített ajtón is át tudunk menni, ha éppen a filmkockák között keressük a megoldást. A Layers of Fear 2 annyira nyomasztó és annyira beteg elment eszű, hogy a horror játékok kedvelőinek mindenképpen ki kell próbálnia.

Close to the Sun

A Close to the Sun egy kisebb város méretű Helios hajóra kalauzol el bennünket, mely a tudósoknak, közöttük Nikola Tesla-nak is otthont ad. Mi egy Rose nevű újságíró nő képében érkezünk a fedélzetre, ahol már nem találunk senkit. Ugyanis a személyzet brutális módon elhunyt, így elkezdjük keresni az okokat. Eközben egy pszichopata gyilkos is ólálkodik körülöttünk, valamint másik világból érkezett lényekkel is összefutunk majd. Ezek úgy kerültek a világunkba, hogy a tudósok energiát próbáltak kinyerni az időből, de az idősíkok összecsúszása miatt minden a fejére állt. Sőt láthatunk embereket a jövőből és a múltból is. A játékmenet kulcsok és kapcsolók keresgéléséből fog állni, olvasgathatunk feljegyzéseket, de olykor lesznek menekülős részek is. A Close to the Sun nem a legfélelmetesebb a pszichológiai horror játékok terén, de a története miatt érdemes tenni vele egy próbát.