A Metro játékok fejlesztője az ukrán 4A Games nem pihent az előző alkotásuk után, hanem lázas munkával elhozták a sorozat következő részét, ami a Metro Exodus nevet kapta. A történetet ismét az orosz Dmitry Glukhovsky műve inspirálták csak úgy, mint a korábbi címeket. Főhősünk Artyom csatlakozik egy kisebb katonai csapathoz és megpróbálják elhagyni a romos Moszkvát. A játék egy teljes évet ölel át tavasztól a nukleáris télig és megfordulhatunk a hófödte területektől a sivatagokig. A szűkös metró alagutak után ezennel nyitott térképeket kapunk, méghozzá fotó realisztikus látvánnyal és vérfagyasztó hangulattal.

A Metro Exodus világát egy gőzmozdonnyal járjuk be, amit ugyan nem mi irányítunk, de lesz részünk autót, mozdonyt és csónakot is vezetni. A területeken hemzsegnek a vadállatok és a szörnyek, amik nem félnek ránk támadni. Természetesen lesznek banditák is és rajtunk áll, hogy megöljük őket vagy elosonunk mögöttük. Artyom felszerelése három fegyverből, gázmaszkból, órából és páncélból áll. A Metro Exodus fegyverek különlegessége, hogy szabadon alakíthatók az igényeinknek megfelelően. Egy pisztolyból csinálhatunk mesterlövész puskát is, csak meg kell hozzá találjuk a megfelelő alkatrészeket és egy munkaasztalt. Alapanyagokat és alkatrészeket a banditáktól, valamint a polcokról, dobozokból zsákmányolhatunk. Ezekből nem csak gázmaszk szűrőt készíthetünk, de késeket és kötszert is bütykölhetünk.

A játék alatt sok átvezető videót találunk, amik nem annyira zavarók az érdekes történet miatt és legalább a karaktereket is megismerhetjük általuk. Még egy kis románc is belefér Artyom és Anna között, aki történetesen az ezredes lánya. A csapattagokkal interakcióba léphetünk, együtt cigizhetünk vagy ihatunk velük az utazás alatt. Sajnos lesz akit elvesztünk közülük, de új barátokra is szert fogunk tenni. A Metro Exodus jót tett a sorozatnak, sokat fejlődött a nyílt és részletes világnak köszönhetően, ezért ha gondolkodtál a kipróbálásán, ne habozz!