Légy üdvözölve az Once Human post-apokaliptikus világában, ami egy multiplayer túlélő játék zombikkal és mindenféle furcsa szörnyszülöttel. Az emberiséget a kihalás fenyegeti, mivel egy különös létforma megfertőzte az embereket, állatokat, növényeket és még a gépeket is. Feladatunk Meta-emberként a túlélés és más játékosokkal újjá építeni a világot szó szerint. A játék nagyban hasonlít a The Division, Scum, Palworld vagy PUBG címekre, csak éppen szörnyekkel és a PVE-kooperatív módra helyezve a hangsúlyt. Az Once Human túlmegy mindenen, amiket eddig túlélő játékokban láthattunk. Először is egy ázsiai játékról van szó, így legalább nem a szokásos ronda karaktereket hozhatjuk létre. A sztori tutorial után máris a hatalmas nyílt világban találjuk magunkat, ahol első dolgunk a territóriumunk elfoglalása lesz. A hely kiválasztása közben ne felejtsünk el magunkhoz venni egy kis fát, köveket és élelmet, hogy gond nélkül nekiláthassunk a házunk építéséhez.

Itt fogunk élni és legyártani a szükséges alapanyagokat és tárgyakat a túléléshez. Megjelennek a különféle munkaasztalok, kohók és tűzhelyek, de még hűtőt is találunk az egyébként romlandó ételek tárolására. Néha azért aludnunk is kell, mert a fáradtsággal csökken az életerőnk, amit akár egy tea fogyasztásával is orvosolhatunk. A legtöbb elérhető eszköz képesség fákba vannak csoportosítva és skill pontokkal válthatók ki. Karakterünk kétféle lőfegyvert és egy közelharci aprítót tarthat magánál. Kedvencem a méter hosszú csuka (hal), amivel élvezet a szörnyek pofozása. A pisztolyoktól és gépfegyvereken át, shotgun, mesterlövész és rakétavető is megtalálható a fegyver arzenálban és ruháinkkal együtt nem csak fejleszthetők, de modolhatók is. Felfegyverezhetjük a házunkat is, hogy védelmet nyújtson a szörny hordák ellen. Szerezhetünk segédeket, amiket képességek formájában is hasznosíthatunk. Támadó pillangó, fedezéknek is használható slime vagy találunk alapanyagot bányászó robotot is.

Minden tárgyat érdemes lesz összegyűjteni, mert ugyan nem vesszük hasznát egy wc pumpának, de szétszedve máris értelmes nyersanyagokat kapunk belőle. Találunk sztori, mellék és event küldetéseket, amikben nem csak beszélgetni és gyűjtögetnünk kell, de meg kell küzdjünk boss szörnyekkel is. Az Once Human világa hatalmas és gyalog bejárni igencsak időigényes lenne, ezért kapunk egy motort is alap felszerelésnek. Út közben azonban ne lepődjünk meg, ha egy hatlábú busz sétál előttünk és szórja magából a szörnyeket. Megemlíteném még, hogy motorozás vagy ház építgetés közben még rádiót is hallgathatunk, amik adói között találunk ázsiai csatornát is. Kereskedhetünk, sikló repülhetünk, elhízhatunk és betegek is lehetünk. Az Once Human hihetetlen, hogy milyen sok és milyen részletes funkciókkal bír, amik szerintem garantálják a függőséget. A grafika látványos, a gépigény nem vészesen magas és mindez teljesen ingyen. Ha szereted a túlélő játékokat és új magasságokba helyeznéd a túlélést, akkor vár az Once Human játék PC és mobil platformokon egyaránt.