Egyre több túlélős játékkal találkozhatunk manapság, amik zombikkal és Battle Royale-hoz hasonló módokkal rendelkeznek. Nincs ez másképpen a SCUM-mal sem, csupán itt az ellenséges játékosok és a zombik mellett az anyagcserénkre is ügyelnünk kell. SCUM Island egy sziget, ahová rabokat dobálnak ki, hogy túlélőset játszanak zombikkal és robotokkal. A játék elején létrehozhatjuk karakterünket, ahol nagy hangsúlyt fektethetünk az adottságokra és ügyességekre.

A szigetre kerülve máris megkezdhetjük a felszerelések és az élelem felkutatását. Ezeket többnyire a lakóházakban vagy azok környékén célszerű keresni. Minden talált tárgy jó lehet valamire, de nem vihetünk mindent magunkkal, ha csak nincs egy nagy hátizsákunk. A zombikra jó lesz vigyázni, ellenük bevethetjük box tudásunkat, de az elején egy ásó is jó szolgálatot tehet. Az összegyűjtött tárgyakból készíthetünk különféle eszközöket a kőkésektől akár az egyszerű lőfegyverekig.

Az igazán jó fegyverek általában a katonai bázisokon vannak elrejtve, amiket robotok és még több zombi véd. Ezek a robotok halálosak számunka, csak óvatosan bujkálva lehet őket kikerülni. Ha éhesek vagyunk ennünk kell, ha szólít a természet akkor pedig kiadni magunkból. Vitaminhiány okozhat foghullást, az elázás pedig megfázást. Szóval nagy ellenségünk az időjárás is. Éjjel vigyázzunk a hús sütögetéssel, mert más ellenséges játékosok a tüzet látva meglephetnek bennünket.

Nem mindenki ilyen ellenséges, barátkozhatunk más játékosokkal vagy egyszerűen hívjuk meg barátainkat is. Online és offline módban egyaránt játszhatunk. A sziget jelenleg 12×12 km területen helyezkedik el és szerencsére már járművek is rendelkezésünkre állnak a bejárásához. Akinek kedve van egy jó kis zombis túlélő játékhoz, azt várja SCUM Island.