Egyre több túlélős játékkal találkozhatunk manapság, amik zombikkal és Battle Royale-hoz hasonló módokkal rendelkeznek. Nincs ez másképpen a SCUM-mal sem, csupán itt az ellenséges játékosok és a zombik mellett az anyagcserénkre is ügyelnünk kell. SCUM Island egy sziget, ahová rabokat dobálnak ki, hogy túlélőst játszanak egymással, zombikkal és robotokkal. A játék elején létrehozhatjuk karakterünket, ahol nagy hangsúlyt fektethetünk az adottságokra és ügyességekre.

A szigetre kerülve máris megkezdhetjük a felszerelések és az élelem felkutatását. Ezeket többnyire a lakóházakban vagy azok környékén célszerű keresni. Minden talált tárgy jó lehet valamire, de nem vihetünk mindent magunkkal, ha csak nincs egy nagy hátizsákunk. A zombikra jó lesz vigyázni, ellenük bevethetjük box tudásunkat, de az elején egy ásó is jó szolgálatot tehet. Az összegyűjtött lomokból készíthetünk különféle eszközöket a kőkésektől akár az egyszerű lőfegyverekig mindent.

Az igazán jó fegyverek általában a katonai bázisokon vannak elrejtve, amiket robotok és még több zombi véd. Ezek a robotok halálosak számunka, csak óvatosan bujkálva lehet őket kikerülni. Ha éhesek vagyunk ennünk kell, ha szólít a természet akkor pedig kiadni magunkból. Vitaminhiány okozhat foghullást, az elázás pedig megfázást. Szóval nagy ellenségünk az időjárás is. Éjjel vigyázzunk a hús sütögetéssel, mert más ellenséges játékosok a tüzet látva meglephetnek bennünket.

Nem mindenki ilyen ellenséges, barátkozhatunk más játékosokkal vagy egyszerűen hívjuk meg barátainkat is. Kedvünk szerint játszhatunk online és offline módban, így az utóbbival kikerülhetjük más játékosok zaklatását. Végül pedig a sziget jelenleg 12×12 km területen helyezkedik el és szerencsére már járművek is rendelkezésünkre állnak a bejárásához. Akinek kedve van egy jó kis zombis túlélő játékhoz, azt várja SCUM Island.