Hosszú idők után ismét visszatért Serious Sam, aki ismét megmenti világunkat a szörny és démon megszállástól a Serious Sam 4-ben. Egyébként egy hagyományos belsőnézetes lövöldözős játékról van szó annyi különbséggel, hogy itt akár százas hordákban rontanak ránk a rusnyaságok. A mi feladatunk pedig lőni, lőni, gyűjteni a lőszereket és lőni, lőni. Főhősünk Sam ugyan maradt a régi, de ezennel képességeket is taníthatunk neki, amikhez a pályákon összegyűjtött lila gömbökre lesz szükségünk. Így tehetünk szert jobb fizikumra, ügyességre, valamint így szerezhetjük meg azt a képességet, hogy mindkét kezünkben lehet egy-egy fegyver. A Serious Sam 4 fegyverei között találunk régi megszokott és új modelleket egyaránt, amikből két darabot is tarthatunk a kezünkben, vagy akár két különböző típust is.

Egyes fegyverek kaptak másodlagos tüzelést is, így az egyik shotgun gránátvetőként is funkcionál. Ezek mellett találunk katonai gépfegyvert, gránátvetőt, rakétavetőt, dupla csövű sörétest, normál és robbanó lövedékes mesterlövész puskákat, sugár ágyút, forgócsövű gépágyút és még sok mást. Nem csak lőfegyvereket használhatunk, vannak itt afféle kütyük is. Ezek segítségével felgyorsulhatunk vagy éppen lelassíthatjuk ellenfeleinket egy erőtér segítségével, hologrammal téveszthetjük meg a szörnyeket, de aktiválhatunk fekete lyukat is, ami beszívja az összes rusnyaságot. Egyes pályarészeken bepattanhatunk járművekbe, így akár hatalmas robotokból lövöldözhetünk, de kipróbálhatjuk milyen kombájnnal aratni a szörnyeket.

A fő sztori küldetések mellett kapunk mellék feladatokat is, amiket érdemes teljesíteni, mivel a fenti eszközöket vagy akár fegyvereket is így szerezhetünk meg. A grafika ismét élénk színekben pompázik, helyenként nagyon jól néz ki, de egyes részek eléggé elhanyagoltak lettek. Nekem valahogy jobban bejött a Serious Sam 2 meseszerű világa, de ezt is meg lehet szokni. Szóval aki szereti a pörgős akciókat, amikben csak lőni kell, annak kiváló választás lehet a Serious Sam 4. Ráadásul megjelent egy kis különálló része is Syberian Mayhem alcímmel, melyben Szibériában darálhatjuk a csúfságokat.