A Slime Rancher, mint ahogyan a címe is árulkodik, egy slime farmer játékot takar. Ez elég extrémnek hangzik egy átlagos játékos számára, de közel sem olyan rossz, mint gondolnánk. A helyszín egy szigetcsoport, ahol hemzsegnek a különféle zselés lények, a slimeok. Az egyszerű pink színűtől a radioaktívig mindenfélét megtalálunk és akár a robbanós vagy teleportálós példányok sem ritkák. Feladatunk lesz befogni őket és a tenyésztésükért kapott pénzből építkezni és fejleszteni karakterünket.

Mindenben segítségünk lesz a fegyverünk, amely porszívóként szívja be a különféle slimeokat vagy éppen üríti ki a tárolónkban lapuló lényeket. Nem csak slimeokat fogunk gyűjtenünk, hanem az élelmükről is gondolkodni kell. Ezért mindenféle gyümölcsöket és akár még csirkéket is össze kell szedegessünk a legszínesebb helyekről. A legegyszerűbb, ha farmot építünk az élelemnek is és helyben megtermesztjük őket.

A slimeok a táplálékért cserébe egy kristályt pottyantanak ki magukból, amiket bedobva egy számítógépbe, máris pénzhez juthatunk. A slimeokat keresztezhetjük is olyan módon, hogy például egy cica kristályát odaadjuk egy repülő slimenak és készen is van a repülő cica slime, ami ráadásul dupla kristályt fog dobni. Nem minden slime barátságos, az agresszív példányok komoly károkat tehetnek bennünk. Ellenük egy lökéshullám fejlesztéssel védekezhetünk, de vásárolhatunk egészség és energia bővítő vagy akár jetpack funkciókat is.

Találunk egy modult, aminek segítségével még véletlenszerű gyűjtögetős küldetéseket is teljesíthetünk időre, amikért magas jutalmat kapunk. Ezen felül felszabadíthatunk egy labort, ahol még több eszközt gyárthatunk le a kristályokból. A Slime Rancher egy valóban könnyed és szórakoztató játék lehet bárki számára, amit PC mellett konzolokon is élvezhetünk.