Rengeteg zombis-lövöldözős túlélő játékkal találkozhatunk a videojáték piacon, de nagyon kevés az olyan, ami a víz alatt játszódik. A Subnautica pont egy ilyen cím, amelyben űrhajónk egy szinte csak óceánok borította bolygóra zuhan. Feladatunk itt is a túlélés lesz, méghozzá nem is akárhogyan. Nehéz egy olyan világban életben maradni, ahol folyton az oxigénre kell figyelnünk, a számtalan ragadozó halról és egyéb veszélyekről nem is beszélve. A játék elején kiválaszthatjuk, hogy teljes túlélő módban akarunk játszani vagy inkább csak építgetnénk.

Ezek után máris a mentőkabinban találjuk magunkat, ahol hamar el kell kezdjük a táplálék és ivóvíz utáni keresgélést, méghozzá a vízben. Ezek mellett rengeteg feladatunk lesz. Először helyreállítani a mentőkabin rendszerét, majd elkezdeni a sztori küldetések teljesítését és végül saját lakóhelyet építeni. Minden nyersanyagot az óceán mélyéről szedhetünk össze és a fabrikátornak nevezett szerkezettel gyárthatjuk le a szükséges tárgyakat.

Rengeteg tárolót építhetünk, de az élelem még tartósítva sem áll el sokáig. Valamint az energiaellátásról is gondoskodnunk kell, méghozzá vízi gombákból készült elemekkel. Nem csak eszközöket, hanem járműveket és víz alatti lakhelyet is építhetünk, amiknek a tervrajzához a lezuhant űrhajóról származó roncsok beszkennelésével szerezhetünk meg. Több kényelmi és high-tech cuccokkal rendezhetjük be bázisunkat, hogy otthonosan érezzük magunkat.

A küldetésekben a többi balesetet szenvedett társunk után nyomozhatunk és különös dolgokra is bukkanhatunk. A grafika kissé mesés beütésű, de nagyszerűen ábrázolja a mozgalmas vízi életet, valamint nagyot dobnak a hangulaton a rémisztő hangeffektek is. Ezek mellett a Subnautica akár magyar nyelven is játszható és egy kiegészítő segítségével megfordulhatunk a jeges tenger alatt és jégmezőin egyaránt.