A The Melancholy of Haruhi Suzumiya anime megjelenése után külön kultusz animének számított japánban. A történet egy Haruhi Suzumiya nevű lányról szól, aki különcségével taszítja el magától az embereket, de ő maga sem akar barátkozni. Szerinte minden ember unalmas és csak az időutazók, idegen lények és esperek hozzák lázba. Az első iskolai napon beszélgetésbe elegyedik padtársával, egy Kyon nevű fiúval. Kyont hamar bele is rángatja egy olyan klub nyitásába, aminek célja a természetfeletti dolgok megfejtése lesz.

SOS Brigád néven lépnek be a köztudatba és a tagtoborzás ténylegesen természetfeletti lényeket vonz a klubba. Itt jönnek a The Melancholy of Haruhi Suzumiya természetfölötti karakterei. Elsőként érkezik Mikuru, aki egy szerény nagy mellű időutazó és egyenesen a jövőből érkezett. Yuki igazi űrbéli idegen, aki inkább olvasással tölti az idejét és hátulról figyeli az eseményeket. Még Koizumi egy esper és egyben egy titkos szervezet tagja. Koizumi elmélete szerint Haruhi egy szunnyadó istenség, aki a hangulatával formálja a világot. Tehát nem véletlenül gyűlnek Haruhi köré ezek a természetfölötti lények. Haruhi bolondságaiban mindenkinek kötelező teljes erőbedobással részt venni.

Ha Haruhi elkezd unatkozni, az előidézi egy másik dimenzió növekedését, amely a mi világunk eltűnéséhez vezethet. A The Melancholy of Haruhi Suzumiya anime érdekessége, hogy nem sorban jelentek meg a részei, így többféle sorrendben nézhető végig. A második évad ennél sokkal csavartabb, mivel itt egy időhuroknak köszönhetően hőseink belecsöppennek egy folyamatosan ismétlődő nyári szünet utolsó napjaiba. Ezért az anime első felének cselekményei szinte mindig ugyan úgy alakulnak. Akinek kedve van egy misztikus és vicces animéhez, azt várja a The Melancholy of Haruhi Suzumiya.