Többféle játékot láthattunk már, amelyekben egy kietlen bolygóra pottyanva túl kellett éljük az ottani körülményeket. A The Planet Crafter esetében teljesen másról van szó, mivel itt egy másik feladatunk is lesz, méghozzá hogy terraformáljuk a bolygót. Ez annyit jelent, hogy a kietlen és sivár Mars bolygóra hasonlótó világot zöldbe öltöztessük. Kiszállva a becsapódott űrkapszulából egyből körbevesznek bennünket a különféle nyersanyagok, amiket bányászó eszközünkkel be is gyűjthetünk.

Ezennel neki is állhatunk a bázisunk felépítéséhez, különféle eszközök és modulok elkészítéséhez, valamint a vízről és az élelemről is gondoskodnunk kell. Vizet egyszerű jégből készíteni és a zacskós űrkajával is kihúzhatjuk egy darabig. The Planet Crafter is szabályozza az oxigénhasználatot, így csak bizonyos ideig lehetünk a szabadban. Két választásunk van, mégpedig vagy visszamegyünk a menedékünkre feltöltődni vagy felhasználunk egy előre elkészített oxigén palackot. Minél messzebb botorkálva űrhajó roncsokat vélhetünk felfedezni, amiket érdemes meglátogatni.

Nem csak a szétszóródott ládákban, de az űrhajók belsejében is találunk ritkább nyersanyagokat, valamint magokat és növényeket is. Így már nem csak élelmünk lesz, de nekiláthatunk az oxigén előállításának, igaz csak búrák alatt. A levegő mellett gondoskodnunk kell a megfelelő hőmérsékletről és légnyomásról, amikhez szintén gépeket kell készítsünk. Az elért számértékek után újabb és újabb eszközök szabadulnak fel, így mindig van mit csinálnunk.

Építhetünk atomreaktort, nyersanyag bányászó fúrót, növény szóró rakétát, jetpack-et és sok egyebet. Ha jól végezzük a dolgunkat, akkor megjelenik a légkör, később felhők, elkezd esni az eső és a víz egyszer majd tavakká áll össze. Ezért fontos, hogy lehetőleg NE gödörbe építkezzünk. A játékban jelenleg egyetlen ellenségünk van, mégpedig a becsapódó aszteroidák. A The Planet Crafter igaz még csak early access állapotban érhető el, de a jövőben biztosan még több lehetőséget próbálhatunk ki.